La Finca 2017-07-26T09:06:57+00:00

LA FINCA

Un nou projecte amb unes arrels molt antigues

El domini vinícola de Carles de Lavern es format per 52 Ha de vinya, 2 Ha d’olivers i 35 Ha de bosc, entre la masia Cal Maristany i la Masia Savall, ambdues pertanyents al Domini Vinícola i formant una unitat integrada. La finca està situada al terme municipal de Subirats a la localitat de Lavern

La finca s’estructura per diferents parcel·les, algunes d’elles en forma de feixes o bancals, i comprenent alçades d’entre 200 i 375 metres per sobre el nivell del mar.

La finca se situa en una vall d’orientació general a Oest, delimitada pel sud per la serra que culmina en el turó de la Guardia i a la part nord per l’inici de les muntanyes d’Ordal

VARIETATS

Les  nostres varietats són:

 • Carles de Lavern Domini Vinícola està constituït per una finca de 52 ha de vinya on predominen les varietats autòctones del Penedès, però on s’hi cultiven també les varietats clàssiques de prestigi internacionals. La vinya es cultiva amb agricultura ecològica certificat pel CCPAE.
 • La diversitat de varietats permet al celler poder optar a vinificar múltiples combinacions de vins i trobar aquelles varietats que millor s’adapten al territori.

TERROIR

S’ha dut a terme a càrrec de l’empresa Saf Sampling / Eurofins Agroambiental un treball de caracterització de les propietats físiques i químiques del domini vinícola de Carles de Lavern mitjançant l’análisis de laboratori de 7 mostres de la finca, les principals conclusions són:

 • Són sòls sempre calcaris. Las classes texturals són homogènies, són franques. Els continguts d’argila són estables entre el 18 i 24%. Tenen una bona capacitat d’intercanvi catiònica i una bona retenció d’humitat.
 • El component més rellevants és l’arena entre un 30% i un 40%, la suma dels dos llims, el fi i el gros, és de l’ordre del 30-40%, i l’argila es situa entre el 18% i el 24%
 • Els nivells de matèria orgànica són globalment baixos. Són molt característics dels sòls amb vinya de la comarca
 • Els valors de nitrats són moderats (9-18 mg/kg), els valors de fòsfor són entre normals i alts (15-28 mg/kg), els continguts de potassi i magnesi són normals (150-200 mg/kg), i els nivells de sodi son baixos (<15 mg/kg)
CLIMA

La finca Savall com el seu nom indica, està situada en una vessant en forma de vall, amb orientació general a Oest, delimitada pel sud per la serra que culmina en el turó de la Guardia i a la part nord per l’inici de les muntanyes d’Ordal. La finca té el seu punt més alt al 375 metres i el punt més baix a 200 metres. El vent que hi bufa, generalment, és el vent de mestral. Amb tot, la finca configura un terroir, amb un microclima especial.

La finca disposa de la seva pròpia estació climàtica que li permet fer el seguiment de la pluviometria anual, la evolució de les temperatures, els contrastos tèrmics, l’exposició solar, les humectacions, el control de les plagues.

 • La pluviometría de la finca, considerant el cicle natural de la vinya, des de Octubre 2015 a Setembre 2016, fou de 325 litros. Fou aquest un any sec en comparació a la mitjana anual.
 • La temperatura mitjana anual ha estat de 15,2ºC, amb una màxima de 36,2ªC en el mes de Setembre i una mínima de -3,0 ºC en el mes de gener.
 • La humitat relativa promig ha sigut del 74%
 • En els mesos d’estiu de juny, juliol i agost, la radiació del sol arriba a 800 w/m2, mentres que en els mesos d’hivern la radiació no supera els 300w/m2
MUNTANYES D’ORDAL

La finca forma part de la subzona de la DO Penedès denominada costers/muntanyes d’Ordal

 • La finca està situada al terme municipal de Subirats a la localitat de Lavern. Situada al cor de Penedès, envoltada de vinyes, en un entorn absolutament tranquil. Es troba a 5 km de Sant Sadurní d’Anoia, 8 km de Vilafranca del Penedès, 15 Km de Vilanova i la Geltrú i Sitges, a 40Km de Barcelona i a 50 Km. de Tarragona.
 • El municipi de Subirats es coneix com la “Capital de la Vinya” per ser aquest cultiu el predominant a tot el recinte municipal. Subirats és el municipi més extens de l’Alt Penedès però amb menys densitat de població. La població total és de 2.500 habitants que es distribueixen en 3 principals nuclis: Ordal, Sant Pau d’Ordal i Lavern, i en diferents barris de pocs habitants distribuïts al llarg del municipi